Dornfelder is een vrij nieuwe wijn en werd pas voor het eerst aangeplant in 1955. Inmiddels hoort deze dieprode wijn tot de Duitse wijn klassiekers. Oorspronkelijk werd de wijn gebruikt in blends om de vaak bleke, rode wijnen donkerder te kleuren. Dornfelder is een kruising van twee druivensoorten; de Helfensteiner en Heroldrebe.

Betekenis
In de zeventiger jaren was slechts 100 ha met Dornfelder aangeplant. Daarna vond een snelle opmars plaats naar 8000 ha, waarmee het 8% van de totale wijnaanplant bezet. Met name in de Pfalz en Rheinhessen vindt men veel Dornfelder.

Cultivering
De Dornfelder druif is goed resistent tegen verschillende ziektes. Belangrijk is dat de druivenranken vakkundig worden gesnoeid. Dornfelder gedijt minder goed op rotsachtige of zandige ondergrond.

Vinificatie
Dornfelder wordt vooral gebotteld als een droge, rode wijn. Er zijn twee varianten; een fruitige, die aroma’s van rood fruit naar boven brengt en de barrique variant op hout gerijpt die tannines en structuur naar voren brengt. Deze wijnen zijn harmonieus, vol van smaak met dieprode tinten.

Spijs
Dornfelder is een echte winterwijn voor de koelere seizoenen. De wijn past uitstekend bij rood vlees, zoals wild, gans, grill steaks en oude kazen.

Hier vindt u Dornfelder wijnen bij D-Wijn.