Riesling dé wijn uit Duitsland

Zonder twijfel is Riesling de meest verbreide druivensoort in Duitsland. Met 22.600 ha is Duitsland het thuisland van de Riesling wijnen met op de tweede en derde plaats Australië en Frankrijk.
De oorsprong van de Riesling druif is duister. De druif is waarschijnlijk een kruising tussen Weisser Heunisch (In het Frans Gouais Blanc) en Traminer. Even onduidelijk is de naam zelf. Misschien een afkorting van de Duitse woorden verrieseln (slechte vruchtzetting na de bloei), Russling (donker hout), reissende Saure (harde zuren) of edles Reis (nobele telg). De eerste schriftelijke kennisgeving van Riesling was een factuur in 1435 uit Rüsselsheim.
Originele Riesling is wereldwijd bekend als ‘Rhine Riesling’, of in Baden als ‘Klingelberger’. De variëteit Welsh Riesling uit Australië, Italië en Slovenië is noch een synoniem, noch verbonden met de echte witte Riesling.

Betekenis
Van alle Duitse wijngaarden is 22% beplant met Riesling. Daarmee is Riesling de belangrijkste druif en groeit in alle 13 Duitse wijngebieden. In de Rheingau is bijvoorbeeld 80% Riesling. Andere bekende Rieslinggebieden zijn de Pfalz, de Moezel, Rheinhessen, Würtemberg, Baden en Nahe.

Cultivering
Het langzaam rijpen geeft het kenmerk van de fruitige zuren in de Riesling. Daarom vind je Riesling ook in Noordelijke wijngebieden, waar de druiven langzaam kunnen doorrijpen in de late herfstzon. Riesling is bijzonder afhankelijk van de plaats en de bodem – het terroir – waardoor een grote variëteit aan wijnen ontstaat. Met name de steile rivierdalen van de Moezel, waar de warmte lang wordt vastgehouden en de bodem varieert van leisteen tot kiezel, zijn optimale omstandigheden voor Riesling.

Vinificatie
Het spectrum van Riesling gaat van eenvoudig naar complex, van droog naar edel zoet. Sommige Rieslings worden gerijpt in eiken vaten. Naast de ongecompliceerde standaard Riesling is er een breed aanbod in Prädikats wijnen met verschillende nivo’s van rijpheid en zoetheid. Met name het zoetje in de Riesling geeft een uitstekende balans met de onderliggende zuren. Een typische Riesling is bleek tot geelgroen van kleur, doet denken aan appel of perzik in de neus en heeft een uitgesproken zuurtje. Riesling van druiven op leisteen hebben een mineralig karakter, waarbij de rijpere wijnen zelfs ‘petrol’ tonen krijgen.
Hoewel Riesling tegenwoordig vaak jong gedronken wordt, kan de fles rustig 1 à 2 jaar blijven liggen. De betere Rieslingwijnen kunnen zelfs langer worden bewaard om zich verder te ontwikkelen.

Spijs aanbevelingen
Lichte en jonge Rieslings – droog of fruitig zoet – zijn ideale zomerwijnen. Rijpere Rieslings kunnen goed in wijn-spijs combinaties worden gebruikt. De droge Rieslings gaan goed samen met vis en gevogelte. Rijpere Rieslings doen het goed bij lichte kazen, maar ook bijvoorbeeld eendenborst of wild zwijn. De zoetere Rieslings, zoals de Auslese, doen het goed als dessertwijn.