Spätburgunder ofwel Pinot Noir

Als Duitslands fijnste witte wijnen van Riesling druiven zijn, dan is de rode tegenhanger de Spätburgunder druif. Beiden zijn synoniem voor topwijnen. Bourgondië is de geboorteplaats van de Spätburgunder, waar het al sinds de 4de eeuw wordt gecultiveerd. De oorsprong van de druif is wat tegenstrijdig. In het DNA is sprake van een spontane kruising tussen Traminer met een Schwarzriesling (Pinot Meunier). Sommige experts spreken dit tegen en zeggen dat Pinot Meunier juist een mutatie is van Pinot Noir. Anderen spreken zelfs van wilde wijnen die aan de basis van de Pinot Noir liggen.

Betekenis
Duitsland staat op de derde plaats met Pinot Noir na Frankrijk en Noord Amerika. Sinds 1990 is de aanplant van Spätburgunder flink toegenomen. Het belangrijkste gebied ligt rond Baden, gevolgd door de Pfalz. Het succes van de Spätburgunder vertaalt zich in de vele prijzen die de wijn zowel nationaal als internationaal binnensleept. Veel restaurants hebben Spätburgunder op hun wijnkaart staan.

Cultivering
De Pinot Noir druif eist veel aandacht en zorg om tot topprestaties te komen. Met name op de Rieslingbergen – met de juiste bodem en klimaat – kan de druif tot zijn volle rijpheid komen. Het kan zich meten met de beste rode wijnen ter wereld.

Vinificatie
De wijn kenmerkt zich als droge rode wijn, hoewel er ook lichtzoete varianten zijn. De beste resultaten worden bereikt met volledig gerijpte druiven. Veel wijnboeren laten de wijn in eiken vaten rijpen en spreken dan van Grosse or Erste Gewächse. De kleur varieert van licht rood (ruby) naar granaat rood. Spätburgunder heeft lichte tannines, milde zuren en een lange afdronk vol aroma’s, die neigen naar zwarte bessen en kersen.

Spijs
Spätburgunder is bij uitstek geschikt tijdens de koude en donkere maanden. De wijn moet worden geserveerd bij een kamertemperatuur van 18 tot 20 graden.
Krachtige, volle Spätburgunder is bij uitstek geschikt met gegrild vlees en gerijpte, harde kazen. Tijdens het wildseizoen is Spätburgunder een uitstekende begeleider bij eendenborst, wild zwijn, ree of haas.

Hier kunt u een keuze maken uit de Spätburgunder bij D-Wijn