Classificatie van Duitse wijnen

De classificatie van Duitse wijn gaat van eenvoudig: Deutscher Wein (vroeger Tafelwein) via Qualitätswein tot uitgesproken Prädikatswein.
De overgrote meerderheid van Duitsen wijnen hebben het etiket Qualitätswein en Prädikatswein.
Deze wijnen zijn onderworpen aan strenge eisen zoals het alcoholgehalte en de maximum toevoeging van suikers. Op de etiketten moet bijvoorbeeld duidelijk de oorsprong en soort druiven vermeld zijn. De datum van oogsten: met de hand of machinaal.

Hieronder een overzicht van kwaliteitsgradaties van Prädikatsweinen in oplopende volgorde:

  • Kabinett: gewoonlijke lichtere wijnen, gemaakt van rijpe druiven met een relatief laag alcohol percentage.
  • Spätlese: meer volle wijnen gemaakt van gerijpte druiven. Omdat volledige rijping meer tijd nodig heeft, worden de druiven pas aan het eind van de oogst binnen gehaald.
  • Auslese: gemaakt van volledig gerijpte trossen, die tijdens het oogsten worden geselecteerd. Onrijpe of slechte druiven worden eruit gehaald.
  • Beerenauslese: volle, fruitige wijnen gemaakt van overrijpe druiven, die meestal een nobele rotting hebben ondergaan ( Botrytis cinerea) via een handmatige selectie tijdens de oogst.
  • Eiswein: gemaakt van druiven die bevroren zijn geoogst en geperst (-7 graden). Alleen het natuurlijk sap wordt uitgeperst.
  • Trockenbeerenauslese: zeer geconcentreerde wijn van druiven met nobele rotting die bijna tot rozijnen zijn ingedroogd door strenge handmatige selectie tijdens de oogst.