Weißburgunder – Pinot Blanc

Een droge Weissburgunder – ook wel Pinot Blanc genoemd – met frisse zuren en een delicate fruitigheid is niet alleen een ideale eetwijn, maar kan ook als lichte tapaswijn worden geserveerd.
Als Grauburgunder een lichte variant is van de Spätburgunder, dan is de Weissburgunder een lichte mutatie van de Grauburgunder.

Betekenis
Onder de witte wijnvarianten zijn de wijngebieden de laatste jaren het meest aangeplant met Weissburgunder en Grauburgunder. Met name de gebieden die te warm zijn voor Riesling gedijt de Weissburgunder goed. Naast Italië heeft Duitsland de meeste Weissburgunder wijngaarden. Met nam in Baden, maar ook in de Pfalz en Rheinhessen zijn veel wijngaarden met Weissburgunder aangeplant.

Cultivering
Net als de Spätburgunder stelt de Weissburgunder hoge eisen aan het terroir. Met name warme hellingen op het Zuiden verdienen de voorkeur. Weisburgunder kan een hoog most percentage bereiken als het lang kan doorrijpen.

Vinificatie
In het glas heeft Weissburgunder een bleke tot strogele kleur. Het heeft een delicate neus met een tikje nootachtig aroma. Weissburgunder is een droge wijn met complexe zuren. Het is geen zeldzaamheid om deze hoge kwaliteitswijn op eiken vaten te rijpen.

Spijs
Weissburgunder wijnen staan bekend als uitstekende eetwijnen. Met name de Spätlese is een mooie volle wijn voor gebalanceerde wijn-spijs combinaties. De aroma’s neigen naar onrijpe walnoten, appel, peer, abrikozen, citrus fruit en verse ananas.
Op barrique gerijpt kan een Weissburgunder goed samen met lam en wild.