Grauburgunder – Pinot Gris

Grauburgunder behoort tot een van de fijnste wijnen in Duitsland. In het verleden was het meer bekend onder de naam Ruländer. Hoewel het een mutatie is van de Spätburgunder (Pinot Noir) is het een witte wijn.

Betekenis
De Grauburgunder is steeds belangrijker in de wijncultuur en na Italië en de Verenigde Staten staat Duitsland op de derde plaats. Met name in Baden, de Pfalz en Rheinhessen kun je de Grauburgunder vinden.

Cultivering
De druif geeft redelijke opbrengsten met een hoog mostgewicht. De dichtheid van de trossen zorgen voor een edele rotting, die de sleutel vormt tot heerlijke, zoete wijnen.
Grauburgunder gedijt goed op löss terrassen, maar ook op kalkbodem en plaatsen met steenachtige bodem. Leemgronden zijn minder geschikt. Maatregelen om de opbrengst te verminderen, zoals snoeien, worden toegepast om de kwaliteit te verhogen.

Vinificatie
Grauburgunder wordt gebotteld in roestvrij stalen vaten of in grote eiken vaten voor een malolactische gisting. Al naar gelang de vinificatie gaat het kleurspectrum van bleek, naar goudgeel en zelfs amber. Grauburgunder heeft tonen van onrijpe walnoten, amandel, verse boter, en de fruitige varianten neigen naar peer, gedroogd fruit, rozijnen, ananas en citrus vruchten.

Spijs
Grauburgunder wijnen zijn uitstekende zomerwijnen. De Kabinett en Spätläse gaan goed bij vis, pasta, gevogelte en jonge zachte kazen De zoete varianten doen het goed bij blauwe kaas, of desserts met honing, amandel en marsepein.